circulair en selfsustainable leven

Het begon allemaal met een belofte aan haar zoons en een droom...

Inge was een succesvol vastgoedondernemer en heeft in haar leven de hele wereld overgezeild, waardoor ze geïnspireerd was door verschillende volken en hun gewoontes. Door alles wat zij zag en ondervond, realiseerde ze zich dat de voedingskwaliteit van het voedsel dat ze kookte rechtstreeks verband hield met de gezondheid van de boerderij en de bodem. Dit wetende, worstelde ze altijd om de kwaliteit van de ingrediënten te vinden die ze zocht, van vlees, planten en groenten en natuurlijk ook eieren en zuivel. Dus, tussen dat en de toen nog aanwezige camping waar ze niets mee kon, begon ze aan een reis om een eigen kleine boerderij te beginnen – ca. 3 hectare.

En zo werd Buitenplaats Medemblik geboren. Niet alleen goed voor natuur en milieu, maar ook een geweldig landgoed voor mensen om tot rust te komen en zichzelf te hervinden.
Het nieuwe land was de afgelopen 37 jaar enkel in gebruik geweest als camping, zonder voeding, zonder bomen of andere gewassen; één grote grasvlakte met wat coniferen. “een begraafplaats zonder graven”. De grond was volledig verstoken van leven, oftewel ‘ze kocht een bank die was beroofd'( ref. a biggest little farm). Startend met 65 appel- en perenbomen van een 80 jaar oude boomgaard in de buurt, en gevoed door Inge's onvermoeibare optimisme en vasthoudendheid, begon ze aan een reis naar regeneratie, waarbij ze leven, voedingsstoffen en biodiversiteit terugbracht naar het land.De taak was niet gemakkelijk, en het werk van een boer(in) is nooit gedaan...Tegenwoordig is Buitenplaats Medemblik een boerderij die geïntegreerd is in een nieuw leven ingeblazen ecosysteem. Met haar zoon en team dat het schijnbaar onmogelijke mogelijk maakt, verbouwt de boerderij regeneratief meer dan 20 soorten groenten en fruit, en houdt schapen, koeien, paarden, kippen, honden en katten met zorg en respect, terwijl er in harmonie (of een comfortabel niveau van disharmonie) wordt gewerkt. ) binnen een dynamisch ecosysteem.

De aanwezigheid van deze boerderij heeft op Moeder Aarde een helende werking: "wij maken van de mest von onze dieren, gemixt met de resten van onze gewassen en snoeiafval weer compost, humus en aarde. We wekken onze eigen stroom op en gebruiken slechts nog een klein beetje gas om de boerderij te verwarmen". Alles wat het erf op komt gaat er niet meer af en/ of wordt hergebruikt of in andere hoedanigheid weer verkocht. Zo weten we zeker dat we Moeder Aarde op deze plek een beetje beter achterlaten als dat Inge haar ooit aangetroffen heeft. Nu mag het nog niet, maar als het in de toekomst wordt toegestaan en mogelijk wordt, om ook voor onze gasten gebruik te maken van zelfgefilterd water, tot drinkwater, gaan we ook deze laatste stap zetten.

Wees getuige van het avontuur, de beproevingen en inspanningen en ga luisteren naar Inge haar verhaal of ga met ons mee op een rondleiding en zie het zelf!